Timo Montonen Elämä merkitsee.

Yliopisto sensuroi itseään

Helsingin yliopisto on vetänyt pois erillislaitoksensa historiikin heti julkaisemisen jälkeen. Koulutus- ja kehittämispalvelujen kahvihuoneessa henkilöstöltä kerättiin käsistä heille jaetut kirjat. Palmeniana tällä vuosituhannella tunnetun laitoksen historiikin olivat kirjoittaneet professori Antti Karisto ja professori Markku Heikkilä.

Poisvedon syyksi arvellaan kriittistä näkökulmaa vuoden 2014 YT-neuvotteluihin ja irtisanomisiin. Kirjan tullessa painosta käynnissä oli jo uusi irtisanomiskierros. Erään tulkinnan mukaan pari vuotta sitten potkaistiin ulos äänekkäimmät arvostelijat, muun muassa koulutusviennin eettisiä kysymyksiä esiin nostaneet – olin yksi heistä, vai pitääkö sanoa meistä.

Palmenian yhden sukuhaaran eli entisen Lahden tutkimus- ja koulutuskeskuksen ”20 kasvun vuotta” -juhlakirjan kirjoittajana minua järkytti yli viikko sitten saamani tieto uuden ja perusteellisemman historiikin piilottamisesta lukijoilta – varsinkin kun olen kuluneen 16 vuoden aikana saanut omasta kuukaudessa kirjoitetusta teoksesta yhä uudelleen kiittävää palautetta. Eikä minunkaan käsittely kritiikitöntä ollut. Panin organisaation kertomaan oman tarinansa, ja niinpä se myönsi kohdelleensa henkilöstöä huonosti ja pyysi anteeksi! Tietenkin pelkäsin, että tämä sensuroitaisiin, mutta viisas johto tajusi käyttää tilaisuuden hyväkseen.

Nyt on kovempi komento. Kuten uutuuskirjassani ”Palmenian kirjoittajakoulutuksen tuho” (BoD 2016) kerron, ensin sitoutuneilta työntekijöiltä vietiin markkinointirahat, sitten kurssien osallistujamäärän vähennyttyä vietiin työpaikka, ja nyt näköjään viedään jo toimintaympäristön historia ja muisti.

Olen elämäntarinan kirjoittamisen asiantuntija, kymmeniä muistelukursseja opettanut ja aiheesta kahdesti oppikirjan julkaissut, joten tiedän mitä vahinkoa ihminen ja organisaatio tekevät itselle ja muille kieltäessään oman tarinansa, oman kuvansa, oman toimintansa. Se kalvaa. Kuoliaaksi.

Kulisseissa historiikkia yritetään vielä elvyttää ilman julkista hälyä. Liian myöhään. Liian moni tietää. Liian moni ihmettelee.

Konekääntäjän latinalla: Universitati Quo vadis?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Helsingin yliopiston rehtori ja hallitus vaihtoon.

Lappeenrannassa yliopiston rehtori Anneli Pauli vaihdettiin lennossa. Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg palautettiin Tukholmaan.

Miksei sama voida tehdä Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kolalle. Ja yliopiston hallitus saman tien.

Myös yliopistolaki uusiksi.

Käyttäjän TimoMontonen kuva
Timo Montonen

Sain juuri tietää, että yliopisto on pyörtänyt päätöksensä ja päästää Palmenian historiikin julki.

Toimituksen poiminnat